Betongbloggen

Golvslipning ger gamla golv i Stockholm nytt liv

20 jan 2022

Ett rum kommer till sin rätt på ett annat sätt om det har ett vackert golv och för ett trägolv räcker det att man låter ett företag göra golvslipning i Stockholm för att det ska bli fint.

Det finns många missförstådda golv i äldre fastigheter. Vackra trägolv ligger dolda under kork- och linoleummattor eftersom man en gång tyckte det var mer praktiskt. Anlitar man en hantverkare som tar bort mattan får man se vad som döljer sig där under.

När man tagit bort golvmattan finns där väldigt ofta fina gran- eller furubrädor som mattan spikats eller limmats fast i. Brädorna är helt obehandlade och kanske lite smutsiga så det ser inte vackert ut när det precis är gjort.

Det man nu behöver göra är att slipa och behandla det nakna träet och då finns det företag som specialiserar på att slipa golv i Stockholm. De vet dessutom hur man ska efterbehandla olika sorters trä på bästa sätt för att få fram rätt lyster.

Ett företag som kan golvslipning i Stockholm

Det är inte bara gamla gran- och furugolv som blir vackrare av att slipas. Alla trä och parkettgolv tål att slipas flera gånger och när man gjort det kommer en ny lyster fram.

Företag som arbetar med att slipa golv har moderna dammfria maskiner så det är ingen stor sak att släppa in dem i sitt hem, det blir inte damm överallt som tur är. Slipningen går smidigt och sedan efterbehandlar man golvet med lack, olja bets eller hårdvax.

Användbara tips vid dränering i Uppsala

25 nov 2021

För att förhindra översvämning och slippa problem med fukt, mögel och vattenskador, är en väl fungerande dränering ett måste vid alla hus i Uppsala. Här kommer några användbara tips.

Hus som drabbas av översvämning och problem med fukt, mögel och vattenskador har oftast dålig och undermålig dränering. Tidiga tecken på att allt inte står rätt till hittar man oftast i källaren. Det kan vara puts som lossnar från väggarna och att ytan är bubblig. Men också missfärgningar, dålig lukt och hög luftfuktighet. Ibland kan man till och med känna att ytan är fuktig och kall när man lägger handen på den. Ofta är det gamla hus som får problem med fukt då den dränering som gjordes när huset byggdes inte längre fungerar och behovet kan ha ändrats. Nybyggnation och ändringar i omgivningen kan göra att behovet av dränering ökar, precis som också ändrade väderförhållanden kan göra.

Att försöka spara in pengar på dräneringen lönar sig inte

För den som bygger nytt är det extra viktigt att se till att dräneringen fungerar tillfredsställande. Det går inte att slarva eller försöka spara in pengar på dränering, eftersom det bara blir dyrare om man låter bli. Men viktigt är att anlita en markentreprenör som väl känner till de markförhållanden som råder. Sök på internet på exempelvis dränering i Uppsala, och det kommer upp flera intressanta förslag. Då dräneringsarbete kan kosta en hel del lönar det sig ofta att jämföra priser mellan några olika markentreprenörer. Som privatperson kan man också använda sig av rotavdraget på själva arbetskostnaden.

Relining i Stockholm löser problemet

18 nov 2021

Det finns ibland väldigt enkla lösningar på väldigt besvärliga problem och relining i Stockholm är just en sådan enkel lösning där man istället för stambyte i fastigheter gör rörinfodring.

Även om ett rörsystem verkar så solitt, så behöver de flesta rör bytas efter ungefär trettio år. Det är ett förfärligt jobb att göra ett stambyte i en fastighet eftersom det påverkar alla som bor där. Ofta blir man tvungen att utrymma alla lägenheter och arbetet kan pågå i veckor innan allt är klart. Stambyte är inget man ser fram emot, med andra ord.

Men som tur är så finns det sätt att göra arbetet med nya moderna metoder. Det finns företag som gör det som kallas relining i Stockholm. Istället för att byta ut alla rör så gör man ren dom. Sedan gör man en ny beläggning på insidan, och röret är som nytt.

Relining i går fort att göra och garanti i femtio år ingår

För att kunna avgöra i vilket skick rören är så börjar man arbetet med att filma inuti de gamla rören. Då ser man i vilket skick de är, och man ser om något behöver lagas eller bytas ut. Därefter läggs det nya skyddande höljet inuti rören. När detta torkat är allt klart för att användas igen.

Den dokumentation som man gör före, under och efter en relining sparas sedan av företaget som gjort arbetet. Skulle det ändå uppstå någon vattenläcka i framtiden, så kan man visa försäkringsbolaget att arbetet är rätt och bra gjort.

Marksanering - rätt företag gör skillnad

16 nov 2021

Att Sverige är ett industriellt land har skapat vår välfärd. Baksidan av medaljen är att de industrier som en gång fanns sällan hade några högre krav på sig vad gäller miljö. Det är ett faktum som kan visa sig idag. Du kanske köper en tomt som ligger i närheten av en tidigare fabrik och detta kan i sin tur leda till att marken i fråga är kontaminerad. En katastrof? Inte om du anlitar ett företag för en marksanering.

En marksanering kan göra marken och tomten säker att bygga på igen. Om en sådan inte sker så kommer man som husägare att exponeras för risker. Att se exempelvis sina barn leka på en gård vars mark är full av gifter, metaller, fenoler, dioxiner eller bekämpningsmedel - ett axplock av vad som brukar saneras bort över hela Sverige - är helt enkelt inte ett bra alternativ. Genom en marksanering så får man en trygghet och kan i lugn och ro påbörja byggnationen av sitt framtida drömhus.

Marksanering - slutbesiktning och uppföljning viktigt

Det viktiga i sammanhanget är emellertid följande: du måste hitta rätt företag för din marksanering. Det finns inte hur många som helst i vårt land och ett råd är att tänka mer nationellt än lokalt i denna fråga. Har du turen att det finns ett lokalt företag som erbjuder en marksanering så är det bara att lyfta på hatten. Om inte - ja, då kommer du att få kontakta och anlita ett företag från någon annan del av Sverige. Det kostar givetvis lite mer, men vad är egentligen alternativet?

Det viktiga är att A) en marksanering blir utförd och B) att den sker på rätt sätt. Att företaget du anlitar har certifiering - ISO 9001 och ISO 14001 - och att man kan visa upp en bra referensbank. En annan viktig del i en marksanering och att välja företag handlar om slutbesiktning och uppföljning. Du som markägare ska veta att alla värden är bra - och att de är det även efter några år.

Marksanering - en aktuell fråga

Att just en marksanering kommit på tapeten under senare år kan härledas till Jönköping. I Jönköping har nämligen ett flertal familjer kommit att hamna i kläm som en följd av att de hus som familjer i fråga har byggt är uppresta på en mark som visat sig vara förgiftad. I området låg nämligen tidigare ett tvätteri som misskött sitt miljöansvar. Marken är helt enkelt förgiftad och så till den milda grad att många vill jämföra den med Tjernobyl. Sex familjer i Jönköping sitter alltså fast i en rävsax: husen är, av förklarliga skäl, omöjliga att sälja vidare och kommunen i fråga vill heller inte köpa ut familjerna.

En bedömning är att en komplett marksanering av detta extrema område skulle ta mellan 5-10 år att utföra. Hade en gedigen undersökning skett innan kommunerna påbörjade försäljningen av tomterna - ja, då hade situationen sett helt annorlunda ut.

Här kan du läsa mer om marksanering: https://www.marksanering.nu/

I Stockholm kan man det här med brunnsborrning

12 nov 2021

Staden Stockholm har mycket att erbjuda när det kommer till entreprenad. Om du söker någon som har erfarenhet av brunnsborrning kan du med trygghet vända dig till något av sådana företag.

Att borra en brunn kan tyckas lätt men kräver flera år av träning för att det ska bli rätt. Det är därför som det är tryggt att anlita alla som sysslar med brunnsborrning och har en komplett utbildning. De har både kunskap om juridiska problem som kan uppstå runt en borrning och kunskap om geologi, det vill säga de kan en hel del om berg och olika bergarter. Brunnsborrning i Stockholm är alltså ingen barnlek. Det är för välutbildade människor som har anlag för att jobba med händerna.

Utbildning för att kunna brunnsborrning

För att du ska förstå att det inte bara är att ställa sig vid en borr och sätta igång beskrivs här de kriterier som du ska uppfylla för att få bli certifierad och jobba med brunnsborrning. För det första ska du ha godkända resultat när det handlar om juridik. Detsamma gäller även hydrogeologi. Sedan ska du ha godkänt på kurser som handlar om säkerhet på vägarna och heta arbeten. För att arbeta med brunnsborrning innebär att det kan hetta till rejält om öronen. Friktionen mot berget när du borrar orsakar nämligen en hög värmeutveckling. Sist men inte minst ska du avlägga ett godkänt prov när det gäller att kunna svetsa och ha praktisk erfarenhet mellan 18-36 månader, så det är en gedigen utbildning. Mer om brunnsborrning på denna hemsida: https://www.brunnsborrningstockholm.com/

Hjälp med trädfällning i Göteborg

26 okt 2021

Har ni ett träd på er tomt i Göteborg som ni misstänker är sjukt? I så fall kan det behöva tas ner. En arborist kan besiktiga trädet och ställa en diagnos men också hjälpa till med trädfällning.

Ett sjukt träd kan ställa till stor skada och bekymmer om det knäcks och faller över en byggnad eller elledningar. I värsta fall kan också människor eller djur få trädet över sig. Misstänker man att man har ett sjukt träd på sin tomt ska man kontakta en arborist och få trädet undersökt. Ibland räcker det med att beskära trädet och ta bort bara vissa grenar, medan man i andra fall måste man ta ner hela trädet. Träd som står nära bebyggelse måste nästan alltid tas ner bit för bit genom sektionsfällning. Detta för att inte riskera att någon eller något skadas.

Priserna på trädfällning kan variera

En arborist arbetar med att vårda och diagnostisera sjuka träd, men är också specialist på att fälla träd. Behöver man hjälp med att fälla träd i Göteborg kan det vara bra att kontakta några olika arborister och be om en offert för att jämföra priser. Som privatperson kan man också använda sig av RUT-avdraget vilket får ner priset en hel del. De flesta arborister kan också hjälp till med att frakta bort det avverkade materialet och att återställa marken genom stubbfräsning. Man brukar också kunna få hjälp med återplantering av träd och att upprätta en långsiktig trädvårdsplan över resterande träd på tomten.

Hyr dina byggställningar i Stockholm

22 okt 2021

När det gäller renovering eller fasadmålning och du ska arbeta på hög höjd kan du inte vara nog försiktig. Du måste ha en stadig plattform för jobbet och kunna ha verktyg med dig upp på den.

Det är inte bara risken att ramla ner från en stege som är problemet. Det är också svårt att manövrera penslar, skrapor, trasor och färgpytsar samtidigt som man gör ett bra jobb. Det är alldeles självklart att du måste hyra en egen byggställning så att du kan stå stadigt och bekvämt och röra dig. Du kan hyra den vid behov, från ett företag som även monterar den åt dig.

Sådant som används ibland

Det är ingen bra idé att köpa en byggställning för att du bara behöver den sporadiskt. Företaget som hyr ut byggställningar har dessutom koll på material och ser till att allt är i bästa skick. Du anlitar dem för att montera den, så behöver du inte oroa dig för att något blir fel. Säkerheten är det allra viktigaste när man jobbar på höjden.

Antingen du ska måla en vägg eller utföra något annat reparationsarbete är det en klar fördel att du kan röra dig fritt så att du inte tappar balansen. En stege är tämligen vinglig, och dessutom kan man inte få med sig så mycket attiraljer upp. Det skulle betyda att du får kliva upp och ner för stegen ideligen. Bara tanken gör lätt att man tappar intresset för uppgiften. Det är tillräckligt tålamodskrävande som det är att måla. Läs mer om byggställningar på denna sida: byggnadsställningar.net 

I Stockholm kan du hitta en duktig och kompetent arkitekt

16 sep 2021

Söker du en arkitektfirma i Stockholm? Har du en dröm du vill förverkliga? Då ska du aldrig tveka att ta kontakt med en bra arkitekt. Du kan förvänta dig både stor kunskap och god hjälp.

Vill du anlita en arkitektfirma i Stockholm fastän du bor i en annan del av landet möter det inga som helst hinder. Det är så lätt att skicka ritningar och förslag över nätet att det i princip går snabbare än att boka ett möte varje gång ni behöver träffas. Att träffas personligen är dock att föredra vid enstaka tillfällen när man behöver få reda på en kunds verkliga behov.

Kanske är det en bra idé att träffas på plats vid första mötet för att då lättare få en personlig känsla. Det sägs ju att det är det första mötet som är avgörande. Därefter kan det fungera riktigt bra att ha samtal över telefonen eller via mail. Vilket som passar bäst, både för kund och arkitekt. Vanligast är att man har en kombination av samtal i telefonen såväl som på elektronisk väg.

Att vara en kompetent arkitekt i Stockholm

Det kan var svårt för en del människor att skriva ner sina tankar och behov. En del kan till och med ha dyslexi eller helt enkelt vara dåliga på att stava rätt. Det är för det mesta inget du som kund behöver vara orolig för. Det kommer så att säga att ligga på arkitektens bord att kunna anpassa sig till det sätt du som kund tycker bäst om att kommunicera på.

Det är följaktligen även viktigt att du som arkitekt har bra personliga egenskaper för att trivas i din yrkesroll. Det kommer att dra till dig många ivriga kunder. Och kunden i sin tur får möta en arkitekt som verkligen brinner för sitt yrke. Tänk dig att du kan bli den arkitekt som kan föreviga deras dröm oavsett om den är stor eller liten.

Att vara arkitekt i Stockholm

För att du ska kunna bli arkitekt krävs en lång och gedigen utbildning. Därefter kan du som arkitekt få vara med om att planera och arbeta fram förslag på hur olika hus eller andra byggnader kan komma att se ut. Ditt arbetsredskap kommer att vara datorn eller ritbordet i första hand. Andra saker du kommer att bli bekant med är inredning och vilka material det finns att trolla med där för att skapa fram en kunds dröm.

Bergsprängning görs både tryggt och säkert

11 aug 2021

Har ni tänkt på hur det hade varit utan bergsprängning? Det hade inte alls varit samma plana marker som vi har tillgång till idag. Flera av vägarna, husen, tågspåren hade inte kunnat finnas.

Bergsprängning används idag aktivt och har gjort det länge för att plana ut marken. Marken ska användas och berg har inte någon plats där. Sverige är trots allt ett väldigt kulligt och bergigt land. Så för att kunna nyttja marken som vi gör idag har det krävts en hel del förberedande.

Bergsprängning används mer eller mindre för allting. Ska du göra en stor parkering, eller bygga ett hus? Ska det byggas en tunnel eller kanske en ny väg för tågen att gå igenom? Ja, om man vill kunna åka någorlunda rakt, då behöver man spränga bort berg först.

Hur går en bergsprängning till?

Det låter farligt när man pratar om något som ska sprängas och dessutom kan det vara inne i centrum. Men bergsprängning är idag väldigt väl beprövat. De som utför det är proffs på just det. Det krävs en noggrann planering för att allt ska gå rätt till. Man måste sätta ut varningar som andra inte får gå innanför.

Utöver det behöver man även kolla så ingen byggnad i närheten kan ta skada av sprängningen. För att ingen sten ska riskera att flyga iväg har man en stor tung duk över området man spränger. Behöver du spränga bort berg, kanske för din nya pool, ska du kontakta ett företag som kan sin sak.

Mer info: bergsprängninggöteborg.se

Fräscha upp golvet med en golvslipning och ny ytbehandling

26 jul 2021

Med en golvslipning kan man få trist trägolv att se ut som nytt igen. Men man kan också förändra ett golv man tröttnat på genom att färga in det i en ljus eller mörk ton, eller behandla det med olja.

Ytbehandlingen har stor betydelse för golvets utseende och uttryck och den är först och främst till för att skydda träet. Bäst skydd ger lack och vax, därför behandlar man ofta trägolv i kök eller hall med detta. Populärt är annars olja eftersom det bevarar träkänslan bäst och framhäver träets vackra skiftningar. Spiller man något på ett oljat trägolv är det viktigt man är snabb med att torka upp, annars måste man snart slipa om golvet igen.

När man väljer ytbehandling till trägolv brukar man utgå efter hur rummet används och vilket slags slitage det utsätts för. Men man tittar även på arkitektur och inredning.

Ta hjälp av någon som vet hur man vårdar gamla trägolv

Nu för tiden tar de flesta hjälp med golvslipningen, även om det fortfarande finns maskiner att hyra för den som själv vill göra arbetet. Det beror troligtvis på rotavdraget och att man får dra av en stor del av arbetskostnaden.

Vill man ha sina golv slipade kan det vara bra att först jämföra priser mellan några olika företag genom att ta in offerter. Vissa golvslipningsföretag lämnar flera års garanti på sitt arbete. Men det är viktigt att också välja ett erfaret företag som vet hur man bevarar och reparerar gamla trägolv.

Du kan läsa mer om att slipa golv på https://www.golvslipningvasastan.se/

Anlita målare för att få en fin fasad

17 jun 2021

Börjar ditt hus i Södertälje att se lite solblekt och slitet ut? Du behöver inte göra så mycket mer än att måla om fasaden till en början. Lite ny färg på väggarna gör underverk med gamla hus.

En gammal trävilla med snickarglädje är så fin, och man vill behålla det trivsamma och gemytliga utseendet på den. Det är smart att måla om huset, för det blir så mycket fräschare, och dessutom utgör själva färgen ett skydd mot väder och vind. Kanske har du satt plåt på delar av fasaden, men de delar som är av trä behöver sin omvårdnad. Håller man huset i ett bra skick hela tiden minskar man risken för att behöva byta plankor på fasaden. Ett proffsigt måleri i Södertälje hjälper dig att genomföra en hållbar målning av alla ytor som behöver få ny färg.

Ett måleri har all utrustning

Fördelen med att anlita proffs är att du sparar tid och besvär. Är du en privatperson har du möjlighet att använda ditt ROT-avdrag till arbetskostnader, och du slipper ta ledigt från jobbet eller offra semester och fritid på att utföra målningsarbeten. Målaren har med sig alla verktyg, så du behöver inte ens tänka på penslar och stegar.

Sedan kan du också räkna med att jobbet går både snabbt och effektivt när det är en yrkesman som gör det. Vill du ha ett bra resultat snabbt och prisvärt, är det bra att det finns målare att anlita. Sedan kan du fika på altanen och njuta av fasadmålningen.

Det är bra att vara förberedd

26 maj 2021

Livet är inte förutsägbart, tyvärr. I vissa tillfällen hade man önskat det. Man kan inte skydda sig från allt. Men man kan skydda sig från mycket, vad gör ni till exempel om det börjar brinna?

I ert hektiska liv finns det knappt en tanke på annat än nuet. Allt går som på räls och livet är riktigt underbart. Alla mår bra och ni får den tid tillsammans som ni önskar. Vilken lycka att ha en så fin familj. Kvällarna spenderas framför tv:n eller över ett kortspel. Det är inte mycket som kan förstöra den härliga stämning som råder i hemmet. Tills nyheterna börjar. På nyheterna hör ni om ett hus som har brunnit ned till grunden. Flera skadade människor. Det är så sorgligt, hur allt på ett ögonblick kan förändras. Ett trähus tar inte mycket mer än 15 minuter att brinna ner. Läskigt och tragiskt.

Ger er mer tid

Av den anledningen bör ni ha förberett huset för en eventuell brand. Med en brandtätning kan en brand dämpas eller stoppas upp. Även om branden inte stoppas helt, finns det betydligt mer tid att ta sig ut. Och det är det viktigaste, att alla tar sig ut levande. Har ni något brandskydd just nu? I nyare hus och lägenheter finns det ofta någon typ av brandskydd. Bor ni i en äldre bostad är det dock vanligt att det inte finns något. Vänta inte på en olycka som kan hända vem som helst, ta tag i det och säkra hemmet. Tid kan rädda liv.

Bygg starkt och stabilt

18 maj 2021

Hur bygger man stålkonstruktioner i en varvsstad som Göteborg? Det är ofta inte mycket som skiljer sig åt mellan konstruktioner och därför är det även många som sadlar om från varv till bygg.

Det som är intressant när det gäller konstruktioner för varv och båtar, som exempelvis i Göteborg, är att det är något som måste tåla väldigt mycket. Förutom en hög vikt så är det material som är utsatt för väder och vind, och som dessutom ofta kan vara nedsänkt i vatten. Vätskan som tar knäcken på de flesta material med tiden. Därför är det också många som tar lärdom av varv och båtbyggnad när det istället handlar om byggnationer av broar och hus.

Hållbart i hundratals år

När det gäller metall i byggnationer så är det ofta en kombination av metall och betong som skapar de högre och större byggnaderna, som skyskrapor och höghus. För just kombinationen av de två är mycket lyckosam och borgar för en lång hållbarhet och stor stadga. Det man då gör är att man gjuter in armeringsjärn i betongen. Ett sätt att få en ökad hållbarhet på betongen men också samtidigt ett sätt att skydda järnet mot dess fiender i form av luft och vatten.

Man får då en stomme som man sedan kan bygga vidare på genom att sätta väggar och ytskikt av något slag. Men idag har stålkonstruktioner även fått sin plats som solitär. Det finns till och med de som tycker att konstruktionen är enastående vacker. Läs mer om stålkonstruktioner på denna hemsida: stålkonstruktionergöteborg.se

Ett tryggare hem

13 feb 2021

Somna tryggt om kvällarna och gör ditt hem säkrare med en bra brandisolering. Brandisolering kan rädda liv. Hur har du det med din egen brandisolering? Finns där någon, och är den korrekt?

Idag lever vi med väldigt många tekniska saker omkring oss. Vi använder oss av mycket el både på dagtid och nattetid. Detta innebär en stor risk för att en brand ska uppstå. Om branden kommer vill man ha gjort vad man kan för att kunna stoppa den, eller i alla fall hindra den, så alla boende kommer ut säkert. Man kan knappt säga hur man ska göra om det börjar brinna, hjärnan tänker inte klart utan man gör det som är bäst för stunden. För det första ska alltid människor och djur ut först. När en brand väl har tagit sig kan det gå väldigt snabbt, men med en brandisolering får ni mer tid.

För att kunna stoppa branden

För att kunna hindra branden från spridning och helst kunna stoppa den behöver man ha en expert på brandisolering, som är utförd av en riktig expert. Man bör även ha brandlarm i alla rum, och även brandfilt och brandsläckare. Med hjälp av brandisoleringen så bromsas branden, eftersom isoleringen hindrar rök och eld från att snabbt sprida sig. Tack vare detta kan ni få tid till att faktiskt lyckas släcka branden. Men viktigast av allt är att alla kommer ut helskinnade. En brandisolering kan man se som en livförsäkring, för den räddar faktiskt liv. Se över hur det är i ditt hem, är där brandisolering?

Renovering av husfasad

8 jan 2021

Det är bra att man rustar upp och snyggar till husets utsida med jämna mellanrum. Ska ni renovera fasaden på ert hus så se till att anlita en firma som kan göra detta snyggt och proffsigt åt er.

För dig som har planer på att renovera fasaden i Stockholm så finns det gott om olika byggfirmor att välja på. Byggföretag råder det ingen direkt brist på i vårt avlånga land och det brukar finnas gott om dessa i både små som stora städer. Se till att välja en firma som har exakt det du söker efter för din fasadrenovering. Det bästa med att anlita en firma som kommer och gör arbetet åt en, förutom att de gör just det, arbetar åt en, är att de har med sig allt som behövs för arbetet.

Snygga till och putsa upp

Du behöver alltså inte stå för någonting, vare sig verktyg eller maskiner för jobbet. En fasadrenovering är bra att göra inte bara för det rent estetiska uttrycket utan även på grund av att huset ska hålla sig fint och helt så länge som möjligt. Genom att utföra olika typer av renoveringar så håller sig byggnaden i bättre skick längre. Man kan måla om och rusta upp både utsidan såväl som fastighetens fönster så att det ser ut precis som nytt igen. I en renovering av fasaden kan det handla om allt från att måla om till att fixa till putsen på huset. Oavsett vad du behöver hjälp med inom fasadrenovering så kan du få det.

← Äldre inlägg