Viktigt att känna till om fasadmålning i Uppsala

Grundarbetet är jätteviktigt vid fasadmålning i Uppsala. Men minst lika viktigt är att man målar om huset under rätt tid på året. Här är några användbara tips.

En träfasad håller inte särskilt länge om den inte är täckt med skyddande färg, olja eller lasyr. Därför är det viktigt att man målar om huset när färgen flagnar eller då det uppstår sprickor. Inte sällan kan man behöva måla om den sida av huset som vetter mot söder lite oftare än övriga.

Grundarbetet är enormt viktigt vid fasadmålning. Innan man kan börja måla måste fasaden först skrapas och tvättas. Om något virke är angripet av röta måste detta också bytas ut eftersom rötan annars kan fortsätta sprida sig. Allt nytt virke måste även grundmålas eftersom fasadfärgen annars inte kommer att fästa.

Rotavdraget gäller på fasadmålning

Många tror att det går bra att måla om fasaden bara det är hyfsat varmt och inte regnar. Men det får faktiskt inte heller vara för varmt. Målar man i gassande solsken eller på en varm träfasad kommer färgen att torka alldeles för snabbt. Det får till följd att färgen inte hinner tränga in i träet ordentligt och man måste snart renovera fasaden igen.

Man kan själv renovera och måla fasaden bara man har tålamod och vet vad som krävs. Men vill man ha ett riktigt hållbart resultat ska man anlita ett företag som är experter på fasadmålning. Som privatperson kan man använda sig av rotavdraget när man anlitar en målerifirma i Uppsala.

Behöver du måla om fasaden på huset? Se hit: www.fasadmålningiuppsala.se

26 Aug 2023