Vem drar in avlopp och vatten?

kommer jag att ha större nytta av denna byggnad i framtiden? Vi tror att många bygger för byggandets skull och där man kanske gjuter en platta av betong för att byggnationen ska stå stadigt - men där man inte tänkt på att ett ökat behov kan komma att finnas i framtiden.

Vi menar att om du ska bygga ett Attefallshus på din tomt i Stockholm och använda den givna ytan om 25 meter2 enbart för att ställa saker i det så kanske det kan vara bättre att exempelvis bygga en mindre friggebod; eller åtminstone förbereda huset inför framtiden.

Har du barn som är i sju-års-åldern så kanske de trivs ganska bra som det är; de kanske trivs i sina mindre rum och har inga större krav på vare sig livet eller på det privata. Men, vad händer då barnen i fråga fyller 15? Då kan plötsligt det privata sättas i det första rummet; det gamla rummet är för litet och ingenting duger (som det brukar vara i tonåren).

Lösningen skulle här kunna vara det attefallshus du byggde för några år sedan - förutsatt att du förberett detta och gjort det till fungerande komplementbostad.

Anlita en rörmokare i Stockholm

Visst, kostnader kommer att tillkomma i och med detta. Det kostar några kronor att ansluta till det kommunala vatten- och avloppssystemet och det kostar att se till att förvaring finns och att byggnaden är handikappanpassad. Vidare så måste du anlita en elektriker för att dra el och anlita en rörmokare för att koppla in dig mot nämnda vatten och avlopp. Kort och gott: ditt attefallshus blir utan tvekan dyrare om du bygger det som en komplementbostad.

Du kan åtminstone låta en rörmokare förbereda så att vatten- och avlopp är möjligt att använda i framtiden. Då slipper du riva upp ditt Attefallshus och kan börja inreda direkt om behovet uppkommer

Vi anser ändå att det handlar om en investering. Den rörmokare du anlitar kommer att öka värdet - inte enbart på attefallshuset; på hela din bostad - och det innebär att du kan sälja dyrare i framtiden och att du kan förhandla om förmånligare lån exempelvis. den kostnad du lägger på en rörmokare, en elektriker och en snickare (för att exempelvis bygga bättre förvaring) kanske är jobbig att ta för stunden.

Men, handen på hjärtat: hur mycket skiljer det egentligen i slutändan? Slår du ut summan för en rörmokare/elektriker och material över en tioårs-period så handlar det inte om många kronor. Dessutom så kan du använda rot-avdraget och få de nämnda yrkesmännen för ett billigare pris. Du kan dra av kostnaden för arbetet en rörmokare lägger ner med 30% (med ett årligt tak om 50.000 kronor).

Tänk på framtiden då du bygger ditt attefallhus och se åtminstone till att låta en rörmokare förbereda allt så att du kan dra vatten- och avlopp den dagen det kan komma att behövas.

Läs mer om rörmokare och hur de jobbar här.

21 Feb 2018