Varför inte måla om taket?

Är det dags att underhålla taket? Det är dags att göra det om det har gått mer än tio år sedan sist. Ett tak behöver ett regelbundet underhåll. Många tak har garantier på 10, 20 eller till och med 50 år. Trots det är det viktigt att minst vart tionde år se över sitt tak så att det inte läcker in och ger vatten- eller fuktskador.

Har man ett plåttak eller rent av ett betongtak, går det alldeles utmärkt att måla om det. Har du då ett hållbart tak som ska hålla i 10 år, håller det ännu längre om du samtidigt sköter om det, håller det rent och ser över det med jämna mellanrum.

Så här gör du när du innan du målar om taket

Om du har bestämt dig för att måla om taket, är det viktigt att du får rätt sorts målarfärg. Pratar du med din färghandlare och berättar vad du behöver för slags målarfärg, kan de hjälpa dig där. Tänk också på att du inte kan måla om i alla väder. Dagstemperaturen ska helst inte gå under 7 grader. Det är nu under sommarmånaderna som passar sig bäst att måla om det; maj, juni, juli och augusti är takmålarmånader. Skulle det regna mer än bara något lokalt regn under en kort period av dagen, kan du skaffa ett väderskydd som täcker taket. Måla heller inte när det blir solhett på taket.

1. Byggnadsställning för säkerheten när du ska arbeta på taket

Ett av de viktigaste sakerna du aboslut bör tänka på är hur du ordnar säkerheten på taket. Ska du arbeta med ett längre tids projekt som en ommålning av taket, bör du skaffa en bygnadsställning. Då har du alltid skydd när du behöver gå upp och ner, hämta material eller bara behöver ställa byggmaterialet på någon yta medan du arbetar. Har du en byggnadsställning runt huset medan du arbetar på taket, kan du känna dig trygg med arbetet där.

2. Säkerhetssele och hjälm

Skaffar du dig ingen byggnadsställnign runt huset vis arbete på taket, måste du absolut har en säkerhetssele, lina och hjälm så snart du är uppe på taket. Linan till säkerhetsselen måste du fästa på någon anordning på taket. Detta är ganska vanskligt om du målar om taket, då du hela tiden måste se till att linan inte lägger sig på någon nymålad del på taket. Då är byggnadsställningen bättre som säkerhet.

3. Montera fast ankarpunkt, nockräcke, skyddsräcke och takstege

En ankarpunkt kallas äver säkerhetskrok eller livlinefäste. Har du ingen sådan bör du fästa en på taket snarast. En ankarpunkt kan du fästa till exempel någonstans på en skorsten.

Ett nockräcke kan du montera längs nocken. AHr du ett nockräcke, har du möjlighet att fästa linan och samtidigt röra dig säkert på taket då linan kan löpa längs nockräcket.

Ett skyddsräcke kan du montera längs taket som alltid tar emot dig om du skulle råka glida nerför taket, eller om någon sak skulle börja glida ner för taket. Då tar skyddsräcket emot fallet.

En taksetege är precis vad det låter som; en stege på taket. Om du har ett brant tak är en takstege ett hjälpmedel för att komma fram till skorstenen på ett säkert sätt. Det kan vara enda sättet för att komma till taknocken. När allt detta är klart och du har tittat över säkerheten på taket är det dags för nästa fas; själva ommålningen av taket.

Egentligen kan du måla om vilket tak som helst. Det viktigaste är att du tvättar det innan ommålning och ser efter eventuella skador på taket. Ersätt delar av taket som är trasigt innan du måla om. Använd helst en högtryckstvätt och rengöringsmedel som passar till tvätt av tak. Läs mer här om hur du ordnar med taksäkerhet i Stockholm.

1. Borsta taket med en grov borste.

2. Gör rent med målartvätt.

3. Kontrollera alla beslag så att inget har rostat.

4. Kontrollera ala ränndalar så att de sitter tätt och inte har rostat.

5. Grundmåla med primer, den fungerar som rostskyddsmedel. Måla med mycket primer.

6. Måla om hela taket. Här behöver du en riktig roller eller pensel med långa skaft.

Lycka till!

23 Jul 2018