Vad utmärker dyra och billiga IBC tankar?

En IBC tank är utmärkt att använda för att transportera farligt gods eller föremål utan förpackningar. Prisläget ser dock väldigt olika ut, beroende på vad det är för tank man vill ha. Räcker det med en riktigt billig IBC tank kan du komma undan bara med några tusenlappar. Är det något specifikt du behöver kan du behöva lägga flera tiotusentals kronor.

Att kunna transportera farligt gods – en prisfaktor

Tittar vi på en populär återförsäljare av IBC tankar märker vi små skillnader i priserna mellan de som kan transportera farligt gods och inte. De tre billigaste i utbudet är inte tillverkade för att frakta farligt gods i. Det är först den fjärde billigaste som klarar av detta.

Trä- eller plastpall

En annan gemensam nämnare för de billigaste modellerna är att alla kommer med träpall, snarare än en pall av plast. Det här bör dock inte vara en alltför stor faktor i prissättningen, då en plastpall ändå är billig i förhållande till det sammanlagda priset på ca 4 000 kronor.

Det finns IBC tankar med plastpallar som är billigare än IBC tankar med träpallar – men det finns ett visst mönster. Bland de elva dyraste i butikens utbud förekommer endast en IBC tank med träpall. Tittar man däremot på de elva billigaste IBC tankarna finns hela sju stycken med träpall. En hint om att en IBC tank är lite dyrare kan alltså vara att titta på vilken pall den har. Det är inget bombsäkert kännetecken, men ett visst mönster verkar alltså finnas.

Storlek

Även om pallmaterialet kan avslöja lite grann, är det troligen säkrare att helt enkelt bara titta på storleken som styr priserna en hel del. Samtidigt säger det givetvis inte allt. Den dyraste i butiken har en volym på 1000 liter och kostar närmare 35 000 kronor. Dock finns det en IBC tank med en volym på 1 000 liter för endast ca 5 000 kronor. Skillnaderna är stora och är inte satta efter storleken, även om ett visst mönster kan hittas även där, särskilt i de lägre prisnivåerna.

De billigaste IBC tankarna kostar runt 4 000 kronor och har en volym på 600 liter. Därefter följer lite dyrare tankar som har utrymme för 800 liter. De dyraste tankarna är de som rymmer 1 000 liter, men som nämnt ovan finns det stora prisskillnader även där. Att bara handla en IBC tank efter pris går inte. Det bästa är att prata med företaget du ska köpa din IBC tank av för att få mer information om vad du behöver. Läs mer här om miljövänlig transport som sparar tid och pengar.

22 Jun 2017