Vad krävs efter en ombildning till bostadsrätt?

I Stockholm har det skett en våg av ombibygge, fastighetldningar de senaste åren och numera kan man nästan fråga sig om det finns några hyreshus kvar i de centrala delarna av stan. De flesta som var med i en ombildning under de senaste årens prisuppgång har gjort stora vinster på det. Men alla har inte kunnat sälja på samma gång och en del har valt att bo kvar i huset istället för att realisera sin vinst. Vad de flesta inte har tänkt på är att de numera står inför ett ansvar att bedriva fastighetsförvaltning. Här ska vi kort gå igenom vad som krävs av de boende efter att en ombildning till bostadsrättsförening är genomförd.

Ett ansvar och engagemang

När ett eller flera hyreshus har ombildats så betyder det att de boende har löst ut fastighetsägaren från beståndet. Varje boende tar över ansvaret för sin lägenhet och en bostadsrättsförening bildas där de boende har ett gemensamt ansvar för sin fastighetsförvaltning. Även om det finns företag som kan starta upp och bedriva styrelsearbetet till en början så har många invånare i Stockholm nyligen blivit varse att det krävs ett visst engagemang.

En styrelse

Varje bostadsrättsförening behöver en styrelse som tar ansvar för fastigheten och dess ekonomi. Någon ska säkerställa att avgifterna betalas till föreningen och att alla räkningar blir betalda för värme, renhållning med mera. I större föreningar i exempelvis Stockholm och Göteborg krävs alltså god organisation.

Det ska beslutas om trappstädning, renovering, nivåer på avgiften och mycket annat. Betala räkningar, förhandla ränta med banken och andra uppgifter som påminner om privatekonomin brukar inte innebära allt för stora bekymmer. Det största oket brukar vara när de utvalda till styrelsen inser att de står inför ett omfattande arbete med att planera och bedriva fastighetsförvaltning.

Kortsiktigt tänkande

Ett vanligt misstag är att man i styrelsen vill göra det enkelt för sig genom att till varje pris göra det billigare och mer attraktivt att flytta in i föreningen. Eftersom räntorna är låga och man kanske inte behöver göra någon större renovering för tillfället så är det många som satsar på att sänka föreningsavgifterna i största möjliga mån. Man kanske vill subventionera parkeringsplatserna trots att marknadspriset på en parkering i Stockholm är väldigt högt. Alla dessa insatser kan kännas bra för stunden men är långt ifrån en stabil och långsiktig plan.

En långsiktig plan

För den som inser vad det innebär att bedriva seriös fastighetsförvaltning så handlar det om att bevara värdet av fastigheten över lång tid. För det så krävs en långsiktig plan där man säkerställer att föreningen bär sina egna kostnader över tid. Konjunkturen kommer att svänga och investeringar kommer att behövas. Att driva ett styrelsearbete över tid innebär att fatta en del obekväma beslut idag för att slippa göra något i panik imorgon.

29 Oct 2018