Vad innebär dränering?

Dränering betyder att leda bort vatten från ett område till ett annat. Är det problem i husgrunden är det det viktigt att det blir utfört, för att förhindra svåra vattenskador i din byggnad.

Enkelt förklarat är dränering att leda bort vatten från en del till en annan. Det utförs för att du ska få bort vatten från din husgrund. Vid ett nybygge är dränering en av de viktigaste delarna eftersom det är viktigt att ha en stabil grund. Grunden för ditt hus är otroligt viktig för att ditt hus ska stå i många år. Dränering är inte enbart något som görs vid ett nybygge, utan det kan även vara något som behöver utföras en tid efter ett bygge. Detta eftersom att det vid extremt väder kan samlas vatten vid din husgrund som kan skada den. Dränering är viktigt för att du ska ha en bra inomhusmiljö eftersom fukt leder till många problem, inte bara i grunden, utan även i resten av huset.

Förhindra fuktskador i ditt hus

Fuktskador är ett fruktat ord av många olika anledningar, eftersom fuktskador kan leda till väldigt dyra reparationer. Tyvärr går det inte heller alltid att reparera en vattenskada. Det är därför viktigt att förhindra vattenskadorna innan de blir alltför allvarliga. Om du misstänker att du har problem med din grund och behöver dränering är det värt att kontakta en firma för en inspektion. Fuktskador leder ofta till mögel, som utöver att vara dåligt för din byggnad även är farligt för din hälsa. Mögel kan leda till allergier, men även sjukdomar, om det finns i ditt hem en längre tid. Det är speciellt dåligt för barn och äldre att bo i ett hem med mögel och fukt.

Vem kan utföra dränering?

Att utföra en dränering är ett tufft jobb som kräver både kunskap och de rätta verktygen. Det är viktigt att det inte blir utfört av en person som inte har den rätta kunskapen. Detta eftersom du kan råka att ta sönder ett rör om du gräver fel när du utför dräneringen. En professionell firma gör upp en plan för hur dräneringen ska gå till. För att utföra arbetet så gräver firman en grop vid grunden på huset, och skyddar huset med en fuktspärr. Ett rör läggs sedan ner i grunden för att leda bort vattnet från den. Om du är en privatperson som är i behov av dränering gäller ROT-avdraget för arbetskostnaden.

15 Mar 2020