Vad behöver man för att riva hus?

Ska du riva ett helt hus? Ibland kan man behöva riva bort hus som står på tomten som man ska bygga ett helt nytt hus på. Det kan bero på att man inte har bygglov som tillåter fler hus på samma tomt. Det kan också vara så att det hus som redan står på tomten inte är något som är värt att behålla. Då kan man behöva riva det hus som står där och bara skräpar. Först efter det är det dags att bygga det nya hus som man vill ha.

Detta behöver du för att riva ett helt hus

Beroende på hur stort huset är som du ska riva, kan du behöva fler och större maskiner. Du behöver stora släggor som förstör materialet som huset är byggt av. Om takpannorna är i gott skick kan man återvinna det. Varför slänga helt fungerande takpannor som kan bestå i flera årtionden till? Då måste man montera av taket, varje takpanna skilt för sig. Man kanske vill återvinna fönster? Då gäller det att montera bort varje fönster skilt för sig. Först när allt material är borta som man vill återanvända, kan man komma med de stora rivningsmaskinerna.

Rammer

Man kan behöva en riktigt stadig rammer som kan få bort stora objekt som betongblock, betongväggar och -golv och hårda material som inte kommer loss utan ett rammer. Det är viktigt att man vet hur de fungerar och vilka risker som kommer med att använda en rammer. Man måste ha erfarenhet av hur man håller en sådan, hur den fungerar och framför allt vad man INTE ska göra när den är i gång.

Rivningskula

En rivningsskula som arbetar innebär en stor förstörelse och innebär att man efter att man använt den, inte har någon återvändo. Så kraftfull är en rivningskula. Den bör står på en så stor plattform att den inte råkar förstöra fel objekt. Den som hanterar en sådan bör verkligen veta hur en rivningskula svänger och i vilken vinkel och kraft som krävs för en sådan rivningskula. Plattformen får inte svaja som äventyrar hantverkarens säkerhet. Därför rekommenderar vi att det är ett professionellt rivningsföretag som kommer med en sådan till rivningsplatsen.

Saxar

Man behöver olika sorters rivningssaxar. Har man stålkonstruktion i huset kan man med en stor sax få loss stålet och klippa sönder ramarna som håller upp huset. Man kan även ha en mindre sax som klipper sönder alla farliga ledningar, kablar och mindre saker i huset.

Krosskopor

Har man ett stort hus som ska monteras ner, behöver man en krosskopa som kommer och krossar materialet i huset för att det ska bli lättare att sedan forsla bort allt material. Här kan man välja krosskopa allt efter material som ska krossas. Även en krosskopa ska manövreras av en utbildad hantverkare och maskinist.

Läs mer om hur man river hus genom att klicka på denna länk.

29 Aug 2018