Täta husgrunden med betong

Har du eget hus? De flesta som har eget hus, får med jämna mellanrum dra på sig hantverkarbyxorna och renovera hemma. Att äga ett hus innebär ofta renoveringar som behöver för att behålla ett fräscht hus. Det är inte bara inomhus som behöver renovering. Det är lika mycket arbete utomhus som inomhus. Det är inte bara fråga om trädgården, utan att huset behöver renoveras utvändigt så gott som lika ofta som man renoverar inomhus. Här tänker vi inte bara på fasaden, även om den behöver få en putsning vart femte år, eller så. Grunden på huset behöver också förnyas, även om man inte ser den.

Dränera huset regelbundet

Därför behöver huset dräneras med jämna mellanrum. Är det mer än tio år sedan det gjordes är det dags för det igen. Är man händig och vet något om betong och dräneringar, kan man ju göra det själv och hyra en maskin med grävskopa. Efter det är det bara att börja gräva runt huset. Efter att man fått bort jordmassorna från husgrunden är det dags att se över husgrunden. Den kan ha fått sprickor och behöver i så fall lagas. De flesta är omedvetna om att vi även här i Norden har jordbävningar. De kommer då och då, men inte i den stora skala som andra länder som har stora jordbävningar. I Japan till exempel bygger de hus som kan ”svaja”. De har en lod på taket, som svänger fram och tillbaka och på så sätt stabiliserar huset när det rör sig, och för att det inte ska rasa ihop. Här behöver vi inte bygga hus med tanke på jordbävningar, däremot bör vi då och då dränera kring huset eftersom huset rör sig eftersom marken rör sig.

Täta sprickor i husgrunden

Om du vet något om betong, kan du hoppa över nästa avsnitt. Den som inte kan något om betong kan enkelt köpa betong och använda den för att laga husgrunden. Äldre hus har ofta stenar som husgrund. Även om man skulle ha det, behöver man täppa till skavanker och mellanrum i husgrunden. Till det behöver du, förutom betongen, en spatel och hink. Sedan är det bara att ge sig på lappningen och lägga betongen där det behövs mellan stenarna. På så sätt behöver du täta husgrunden.

Lägg dräneringsrör

När jordmassorna är borta bör du lägga rör som leder bort vattnet. Har du gamla rör, behöver du lägga nya som inte har spruckit. OM du inte vet hur man lägger rör för att leda bort vattnet och nederbörden, bör du rådfråga en hantverkare. Är du inte bekant med en grävskopa bör du även här anlita en professionell dränerare.

20 Feb 2018