Stambyte i Stockholm – användbara tips och råd för BRF:er

Är ni en bostadsrättsförening i Stockholm som håller på att planera ett stambyte? Se då till att anlita rätt firma så att renoveringen inte drar ut på tiden.

Ett stambyte är en stor renovering som innebär att man byter ut fastighetens avloppsledningar och rör. För att komma åt rören måste man slå sönder tätskikten i badrum och på toaletter och därför innefattar ett stambyte också renovering av dessa utrymmen. Hur lång tid ett stambyte tar beror på hur många lägenheter fastigheten har men vanligtvis tar det ungefär två månader.

Det är viktigt att man börjar planeringen av stambytet i god tid och även informerar alla medlemmar i föreningen vad som är på gång. Då avloppet inte fungerar under renoveringen blir bostäderna obeboeliga och man måste ordna med ersättningsbostäder. Därför kan det många gånger vara smart att utföra stambytet under sommaren när många ändå är bortresta på semester.

Så mycket kostar ett stambyte

Hur mycket ett stambyte kostar beror på hur stor fastigheten är men priserna kan också skilja mellan olika företag. Ta därför in offerter från minst tre olika företag som är specialiserade på stambyte. Men det är viktigt att man anlitar en erfaren aktör med bra referenser och som även lämnar garanti på sitt arbete.

Vid professionella stambyten i Stockholm upprättar man alltid ett protokoll där arbetet dokumenteras. Protokollet kan ses lite som en extra försäkring och bevis på att arbetet har utförts korrekt. Det är en ovärderlig handling som man sedan får behålla och som kan vara bra att ha om man i framtiden skulle få problem med avloppet.

12 May 2024