Slipa om trägolv är miljövänligt

De allra flesta golv, gjuts med betong innan man lägger golvet inomhus. "Innergolvet", kan då vara av olika material; trägolv räknas som finast, men även andra material är ju fullt möjliga; klinker, stengolv, linoleumgolv, klick-golv, laminat och vanliga plastgolv är bara några av lika slags golv som man kan lägga. Alla dessa golv kan man slipa om, då det är dags för att förnya dem. Efter 20 års användning kan de vara slitna och se mindre vackra ut. Beroende på hur man använder sina golv, slits de snabbare eller mer långsamt ner. Går man inomhus med skor, som kan föra med sig sand, grus och annan smuts, slits de ner snabbare. Har man hund eller katt inomhus, slits de även av husdjurens framfart. Barn som leker på golvet med leksaker, sliter även ner dem, liksom stilettklackar och andra skor.

När det är dags att slipa om golv i Stockholm

Tycker man att golvet aldrig blir riktigt rent, kan det vara lönlöst att fortsätta tvätta det. Då kan man gott och väl behöva slipa golv i Stockholm. Det kan göra så att alla repor och skador försvinner. Är skadorna riktigt stora kan man behöva reparera golvet och sedan slipa ner hela golvet. Efter en golvslipning behöver man behandla hela golvet med lack, bets, olja eller hårdvax. Lägger man i pigment i materialet som man använder till efterbehandlingen av golvet, får man till nya fina nyanser på golvet. En efterbehandling av golvet är nästan lika viktig som själva golvslipningen och man bör absolut inte hoppa över den biten. När man slipar om golvet innebär det att man tar fram en helt ny yta på golvet. Därför är golvet känsligt och behöver skyddas. Hur använder du ditt golv? Är det nyslipade golvet i köket kan man lacka golvet efter golvslipningen. Lacken skyddar mot spill. Har man en fin parkett i vardagsrum och i andra rum, kan man betsa det eller använda en skonsam hårdvax, eller varför inte olja in det? Då tränger oljan in i träet och bevarar det för många år framöver.

Ta hand om golvet

När man sedan har gjort en efterbehandling av golvet, bör man ta hand om det. Om man med jämna mellanrum, ser till att till exempel bona golvet, om du har ett trägolv, så förlänger du hållbarheten på golvet. Är det lackat, kan man behöva lacka om det efter 10-20 år, beroende på hur mycket det har slitits ner.

24 Aug 2019