Så kan du skydda bostaden

Hur säkert är ditt boende, egentligen? Här tänker vi på säkerhet i stort. Har du inbrottsskyddade fönster och dörrar? Har du brandsäkrat huset med brandsäker målarfärg? Här tar vi upp hur du kan säkra bostaden mot inbrott och hur du kan säkra det mot bränder.

Särskilt i vintertider och när vi närmar oss julen, med alla adventsljus, är det mycket viktigt att säkra bostaden så att inte elden kan sprida sig explosionsartat i våra bostäder. Sedan kan man dessutom drabbas av inbrott om man är på semester under vintertider. 

Inbrottsskydd med gallergrind och säkra fönster

Visste du att man kan installera gallergrindar för sina dörrar. En gallergrind är helt omöjlig att forcera om man nu inte skulle råka ha en järnsåg med sig. Vilket sällan inbrottsjuvar har med sig. Dessutom skulle någon inbrottstjuv börja såga sig genom en gallergrind, skulle hon, eller han bli påkommen med att såga sig genom en bastant gallergrind och bli tagen på bar gärning. En gallergrind anses så säker mot inbrott att försäkringsbolagen ger dig lägre premier med en installerad gallergrind. På samma sätt kan man installera inbrottssäkra fönster. Om nu inbrottstjuven skulle tröttna på att såga sig genom en gallergrind och tänker att det skulle vara lättare att söndra ett fönster, få in en hand och öppna fönstret för att ta sig in den vägen, kan man installera inbrottssäkra fönster som helt enkelt inte söndras vid våld utifrån.

Brandmålade ytor inne och ute

Man kan även säkra sitt hus mot brand. Säg att man glömmer ett stearinljus som brinner i vardagsrummet. Det är ju så lätt hänt. Vi gillar ju att tända stearinljus i adventsstaken. Den gör vi ännu mer lättantänd genom att pynta den med material som gör att ett ett kvarglömt stearinljus brinner ännu bättre. Mossa, instuckna träbitar som ser ut som svamp och kottar gör att adventsstaken är riktigt preparerad för att brinna riktigt duktigt om man glömmer att släcka ljuset. Skulle ett ljus förbli brinnande i ett vardagsrum, och hela adventsstaken skulle börja brinna på ett soffbord, kan hela bordet börja brinna. Elden tenderar att alltid brinna uppåt, vilket gör att taket kan börja brinna. När bordet väl brinner, kan elden sprida sig till vardagsrumssoffan. I soffan har man ofta kuddar och filtar, som är lättantändliga. Har elden spridit sig så här långt slickar förmodligen elden taket och det kan ha nått så långt att taket brinner och kanske slickar lågorna nu redan villataket.

Istället för detta scenario kan man måla vardagsrummet med brandskyddsmålning så att vardagsrummet inte blir övertänt. Målar man vardagsrummet med brandskyddsmålning så hindrar den elden från att spridas så snabbt. Här kan man läsa mer om brandskyddsmålning: https://www.brandskyddsmålning.net.

16 Nov 2019