Risker med att dränera runt huset själv

Som de flesta villaägare vet, är det mycket arbete med villan som man äger. Man ska skotta på vintern, klippa gräs på sommaren, rensa stuprör och tak på hösten och våren. Där emellan ska man byta kök och badrum för att hänga med i inredningstrenderna. Det gäller att man är intresserad av att arbeta med hus, när man äger ett. Vi är många som spenderar minst hälften – om inte mer – på bostadkostnaderna varje månad. För 50 år sedan var det endast 15-16 procent.

Jämför man boendet som vi har i Norden, med villor och fastigheter i många andra länder, har de inte så gedigna hus som vi har här. Mycket beror på det kalla klimatet, men mycket beror också på trender att lägga alltmer resurser på boendet. För att få ner kostnaderna är det många som väljer att utföra hantverkstjänster själva på huset. Är man lite händig kan man faktiskt göra en hel del själv. Dock är det vissa risker med till exempel elen och större arbeten med marken, som dräneringsarbeten som man inte bör göra på egen hand.

Risker med dräneringsarbete för en lekman

Börjar man gräva själv, riskerar man alltid den egna ryggen. Även om man är stark är man sällan så stark att man klarar av att gräva manuellt. Då är det bättre att hyra en grävmaskin. Men en stor grävmaskin är svår att hantera på egen hand. Då bör man definitivt veta vad man gör. Även om man nu skulle kunna hantera en grävmaskin på egen hand är det inte givet att man vet hur själva dräneringen ska gå till, och vilka material man ska välja beroende på hur villan är konstruerad. Har man en källare på sin villa, bör man alltså dränera med en luftspaltsmatta, eller en isoleringsskiva. Har man endast en krypgrund kan det däremot räcka med några dräneringsrör.

Det finns också risker när man väl har grävt och har stora jordmassor att hantera. Står man nere i diket och ska lägga rören, luftspaltsmattan eller isoleringsskivan kan man råka illa ut, om man inte är van vid att hantera byggmaterialet och jorden. Åtminstone bör man alltid vara två som arbetar med dräneringsarbetet.

Anlita proffsen för dräneringen i Stockholm

Bor man till exempel i Stockholm är det bra om man hittar en firma nära Stockholm. Det eftersom man betalar för resor till och från företaget. Då kan man hitta ett genom att googla dränering Stockholm. Sedan är det bara att be om kostnandsfri offert och referenser.

9 Oct 2018