Med rätt dränering håller du huset torrt

Funderar du på vad dränering är och hur det går till? Vad kan hända om man inte dränerar? Här följer tips och information om dränering som kan hjälpa dig på traven.

När du bygger ett nytt hus så är det en god idé att lära sig lite mer om dränering. Även om du bor i ett gammalt hus så kan det kan det vara aktuellt med en ny dränering då förutsättningar kan förändras. Det första att ta ställning till är om du klarar av att utföra dräneringen själv eller om du behöver anlita en firma? Gör du det själv måste du ha koll på marken du arbetar i för det kan finnas rör och andra vattenledningar du kan skada. Du bör också ha en god vana av att gräva med grävmaskin. De flesta tar hjälp med dräneringen för att det ska leda till ett bra slutresultat. Eftersom ingen vill ha ett fuktigt hus som kan medföra svåra skador på huset och även vara skadligt för din hälsa. Vid fukt börjar mögel att växa och mögelsporerna kan orsaka diverse lungproblem. Att se till att huset är torrt är därför av största vikt.

Hur går en dränering till?

Med hjälp av en grävmaskin gräver man upp marken runt huset för att sedan lägga ned material i marken som transporterar bort eventuellt vatten från huset. Vatten som kan skada huset kommer från vattenkällor i marken, men också från himlen när det regnar. Dränering kan även monteras på huset, som exempelvis hängrännor och stuprör är viktigt att få upp runt hela huset. När en dränering utförs i marken runt huset så lägger man först ner en slags duk i marken som sedan täcks av ett dräneringsgrus. Över detta läggs det ned rör ovanpå som är det sista som görs innan man fyller igen med jord. Duken, gruset och rören samarbetar för att leda bort vatten som är på väg mot huset. Är det så att man på sin tomt har mycket vatten i marken så kan man behöva lägga i extra mycket dräneringsmaterial för att det ska bli en lyckad dränering.

Anlita en erfaren firma

Visst, allt är möjligt att göra på egen hand. Men när det gäller din bostad så vill du ju inte behöva göra om ett så stort arbete som dränering. Ett tips är därför att ta hjälp av en erfaren firma så att du får ett bra slutresultat. Du skyddar ditt hus mot fukt och bidrar även till husets stabilitet som annars kan rubbas.

20 Feb 2020