Istället för att gjuta nya rör

När bytte du senast rör i din bostad? Om du vet att det är länge sedan någon titta de på dina rör, kan det vara hög tid att kontrollera i vilket skick de är. Man kan be ett VVS-företag komma och kontrollera dem. Med hjälp av en mini-kamera kan man gå in i rören och kontrollera ifall de har blivit angripna av rost, eller om de har någon skada, eller stopp i avloppet. Har du ofta stopp i dina avlopp är det indikationer på att det kan vara dags att se över rören. 

Det du kan göra är om du ser begynnande slitage på rören är att antingen förnya rören eller lägga nya rör. 

Relining

Det finns två sätt att göra en relining på gamla rör. Antingen kan man göra relining med något som man kallar för strumpmetoden. Det innebär att man lägger in helt nya rör inuti de gamla rören. På så sätt får man nytt fräscht vatten som inte kommer i kontakt med gammal metall, utan som flödar i ny, fräsch plast. Den andra metoden kallas för lösplastmetoden, vilket innebär att man sprutar in en beläggning av plast i röret som man sedan härdar. På det sättet lägger sig plasten inuti rören som en hinna, som skyddar rören inuti. Då får du en ny yta inuti rören som stärker de gamla rören.

Fördelar

Det är miljövänligt

Det är billigare

Det tar inte lika lång tid att installera

Det gör att rören håller längre

Nackdelar

Att man eventuellt behöver göra om relininig efter 30,40 år

Nya rör

Här finns det olika byggmaterial som man kan tillverka rör i. Man kan välja metallrör, som koppar till rören. Detta är ett dyrt material, men som är tåligt mot korrosion, de håller mot värme och är inte benägna att läcka eftersom ansultningar som är lödda och täta. Man kan välja rostfria rör. Då får man moståndskraftigt material, men detta är ett ännu dyrare material. Man kan även välja gjutjärns rör, vilket oftast använda i avloppsrör oich är motståndskraftiga mot naturlig nedbrytning och påvekan. De billigaste rören är av plast och då handlar det om PVC-rör, Cross-linked polyethylene, eller Creamy PLastic Polyvinyl Chloride.

Fördelar

Att du är nya rör med längre hållbarhet. Med nya rör behöver du inte oroa dig över skador på minst 30 år framöver, och det kan vara mycket värt.

Fräschare vatten. Du vet att vattnet inte blir förorenat av någon metall i rören som är på väg att erodera, eller förstöras.

Nackdelar

Att det blir höga kostnader för nytt byggmaterial

Att det blir höga kostnader för arbetet

Att det inte är lika miljövänligt som relining

För att göra en första kontroll av dina rör kan du googla relining Stockholm. Då får du flera förslag på företag som kan göra sådana kontroller. Det är det bästa man kan göra som en första åtgärd.

19 May 2018