Inred trädgården med stenmaterial

Den som bygger sitt hus av sten fortsätter en mycket lång byggtradition. Vi är ju inga grottmänniskor längre, och det var mycket, mycket länge sedan vi valde civilisationen framför kaos, oordning och det vilda livet. Ändå har materialen vi väljer för våra bostäder inte förändrats i takt med sättet att bygga.

Det är något speciellt med material som bygger på den så långa byggtraditionen. Det samma gäller egentligen även trähus, även om bygget av trä inte sträcker sig lika lång som traditionen att bygga av sten. Sten som byggmaterial har ju en helt annan hållbarhet. Det är ett material som egentligen aldrig försvinner, om vi inte väljer att förstöra det. Så är det med allt det som vi väljer ska lämnas för eftervärlden, dit hör stenmaterial som vi väljer både till husbygget och – varför inte inredningen?

Marmor ger en lyxig känsla

Marmor har länge varit ett populärt val i arbetsbänkar i kök, och badrumsinredning. Det är något med marmorstenen som ger ett så lyxigt intryck. Redan romarna byggde sina termer (badhus) i marmor. Det ger ett stilrent och vacker design till alla slags badrum med sina ljusa nyanser. Marmor kan man numera få i de flesta färger. Därför kan man välja vilken nyans man vill till inredningen. Och varför enbart hålla sig till inredning inomhus? Det är bland det mest naturlig att inreda sin trädgård och sittplatser utomhus i olika stenarbeten som skiffer, eller andra markstenar.

Skiffer

En terass eller uteplats i Skiffer ger ett mycket levande intryck. Skiffer har den fördelen att i princip vem som helst kan lägga Skifferstenar. Det håller otroligt länge och är varmt och skönt att gå på.

Marksten

Har man till exempel en parkering som man behöver och vill lägga sten på, passar marksten bäst. Markstenen har stora delar som bildar en platt yta som lämpar sig alldeles utmärkt till parkering av bilar.

Stentrappa

Bygger du en stentrappa har du en trappa som håller (nästan) för evigt. Den kräver inget som helst underhåll, mer än att det är en bra idé att skotta bort snö från den under vintern. Du behöver heller inte oroa dig för att trappan skulle skapa obalans när marken sätter sig. En stentrappa är stabil hur marken än är under den.

Kallmur

En kallmur är en mur där man har använt stenar och inte har fogat dem med cement. Det är inte någon mur som kan stå självständigt, utan som behöver något annat som är stabilt. När man bygger en kallmur gäller det att veta hur stenar rör sig med tiden, så på det sättet bör man rådfråga någon om hur man bygger en sådan kallmur. Läs mer om stenarbeten, marksten och skiffer på denna sajt: http://www.ve-sten.se.

18 May 2018