Golven slits mer än övriga delar

Den stora skillnaden mellan golvet och exempelvis väggarna och taket är att du hela tiden kommer i kontakt med det förstnämnda. Inte bara du heller - dina gäster, dina barn och - framförallt - alla dina möbler gör det. Därtill ska vi även nämna att du kan tappa saker på golvet i fråga. Kort och gott: det golv som finns i din bostad drabbas dagligen av A) din kroppstyngd B) möblernas tyngd C) skor av exempelvis klackmodeller D) smuts som dras in utifrån - vatten och lera primärt och D) olika andra saker såsom tappade föremål, skrapmärken från stolar, lekar som barnen håller på med.

Hur ser man allt detta? Jo, dels så kommer du att se de uppenbara skadorna - tappar du något tungt så kommer ett märke att synas; detsamma om du repar med en stol. Det som är påfallande med ett golv och slitaget på ett sådant är dock att det även ser tråkigare ut i takt med åren; ett nytt golv har en lyster som kan förvandla och höja hela intrycket av ett rum - ett äldre, nött golv kan fungera på ett motsatt sätt. Oavsett om du nyligen dammsugit och torkat det; redan efter någon timme så är det matt och livlöst igen - något som direkt märks då du kliver innanför dörren.

En golvslipning tar fram golvets vackra egenskaper igen. Den efterföljande ytbehandlingen ger lyster och värme. Allt detta till ett betydligt billigare pris än vad ett nytt golv skulle kosta

Vad ska man då göra om man märker allt detta? Det fina med ett golv är att det går att rädda genom en golvslipning. Detta säger vi med trägolv i åtanke - plastgolv och exempelvis klickgolv går inte att slipa upp: där måste ett byte eller någon typ av reparation ske.

Men, om vi talar om parketter eller om massiva trägolv - inga problem; där kan man ofta genomföra en golvslipning. En golvslipning som - korrekt utförd - tar bort alla märken, sprickor och skador och som även ger en helt ny lyster. Det senare beror på att man lägger en ytbehandlings om ett skyddande lager och som höjder upp hela intrycket.

Ska man tänka på något vid en golvslipning?

Vi kan säga att du bor i Stockholm och i en lägenhet vars golv har en massa störande skavanker. Du blir tipsad om en golvslipning som alternativ och det finns några frågor som du vill ha svar på - frågor som ser ut enligt följande:

  • Går golvet att slipa? Ett golv har en begränsad slipyta - du hyvlar bort en del varje gång och om det är djupa skador så tar du naturligtvis ännu mer. Man brukar säga att ett massivt trägolv går att slipa ungefär tre-fyra gånger. Det kan du undersöka innan genom att kontakta ett företag inom golvslipning i Stockholm
  • Slipa på egen hand eller ta hjälp? Det går att slipa ett golv på egen hand och där man hyr all utrustning som krävs. Tänk dock på att läsa på innan och försök få till en provslipning hos uthyraren som kan visa alla funktioner och hur maskinen ska framföras. Vid en golvslipning så kommer dammet att yra runt så du bör vara noggrann med att täcka allt som finns i rummet och att tejpa för springorna till dörren. Vi skulle rekommendera de flesta att ta professionell hjälp med golvslipning. Dels för att jobbet blir bättre och dels för att kostnaden inte är så hög. Det går att anlita ett företag och använda rot-avdraget; det ger dig en möjlighet att dra av 30% av den totala arbetskostnaden på din deklaration (med ett årligt tak på 50.000 kronor).
  • Är det värt att slipa golven? Ja, om det är möjligt. För en bråkdel av priset så får du ett golvs om är som nytt. Det fina är att du bevarar ett gammalt hantverk och att ett äldre golv ofta är patinerat. Nya golv tar tid att sätta sig - äldre har fått en skönhet genom åren. Det enda som krävs är att slipa dem för att ta fram skönheten igen.
19 Apr 2018