Går det bygga braskamin av betong?

Det går mycket bra att bygga en braskamin av betong. Vill man inte ha den nakna betongen kan man alltid bygga på med tegel om man tycker det är snyggare. Både betongen och teglet håller mycket bra mot den värme som en braskamin åstadkommer. Braskaminer är en snyugg detalj i inredningen som höjer värdet på huset. Det viktiga är att se till att man har rötkgångar som gör det möjligt för den sotiga röken att ta vägen ut ur huset.

Braskaminern är inte längre enda värmen

Det är länge sedan som braskaminer var den enda värmekällan i hus. Numera får vi värme på helt andra sätt. Däremot är braskaminen en källa till lugn och ro. Den är en stor mysfaktor som är svårslagen på annat sätt. Det är elden som ger oss lugn och ro. Den sprakar välbekant och skänker en extra känsla när man kommer hem från ett hektiskt arbete. Att sitta och titta på TV, eller datorskärmen gör oss människor bara än mer stressade. Vill vi koppla av är det bättre att ha en eldstad i vars närhet som man kan koppla av.

Kan man renovera braskaminer?

Det går alldeles utmärkt att renovera braskaminer även om det kanske är länge sedan som de användes. Skulle rökgångarna vara igentäppta, kan man antingen lägga nya rökgångar i de befintliga, genom att lägga nya rör i de gamla, eller så kan man bygga om rökgångarna från grunden på nytt. De båda varianterna kostar olika mycket och kräver olika mycket av arbetskraft och resurser.

Vilka stilar finns på braskaminer?

Det finns alla slags braskaminer, allt från de som finns i keramik, till stengods, i betong och tegel och de mer traditionella i gjutjärn. Samtliga material är testade, tillverkade i enlighet med EU:s standard för braskaminer i material och utförande för en säker eldstad. Dessutom kan man , om man vill alltid lägga ett eldskydd under braskaminen med en platta så att inte gnistor från veden sprider sig utanför braskaminen. Man kan, om man är orolig för att ha en öppen eld, istället installera en kakelugn som man stänger helt och hållet, om man så önskar.

Välj säker leverantör för braskaminen

Man kan välja hur man vill ha sin braskamin efter olika sätt att bygga rökutgången, antingen med insatsrör (om man har en gammal uttjänt rökgång från förut) eller komplett ny skorsten i sten och stål. Vill man ha en traditionell skorsten kan man även bygga en sådan med tegelstenar. Det är bra att anpassa skorstenen med resten av huset och den stil som det är byggt i. Här kan du läsa mer om braskaminer som du kan få tag i, i Stockholm: https://www.braskaminerstockholm.nu.

19 Feb 2019