Fasadmålning – frågor och svar

Om man inte har en särskilt stor fasad, kanske det känns onödigt att anlita en målare för ommålningen. Är det många detaljer på huset kan det svara svårt att göra det själv, och då kanske det är just en professionell målare som behövs. Är huset väldigt stort är det följaktligen ett stort projekt att också måla om fasaden – oavsett om man är en erfaren målare eller inte.

Ska man göra det själv utan förkunskaper har man nog många funderingar. Man vill gärna klara av det på en gång och inte behöva måla om fasaden ytterligare en gång. Därför är det bland annat viktigt att ha bra penslar och färg. Nedan kan du läsa svaren på flera vanliga funderingar som kan uppstå när en fasadmålning ska göras.

Vilket väder bör jag måla i?

När du målar bör temperaturen inte vara lägre än sju grader. Det går bra att måla om temperaturen är lite högre än så – men det är inte idealiskt. Att utföra ett så stort projekt i det vädret kan kännas lite påfrestande och kallt. Idealiskt för de flesta är om det är någonstans runt 19 till 23 grader. Det är bekväma väderförhållanden för målare, samtidigt som det inte skadar färgen. Riktigt heta högsommardagar bör undvikas, liksom frostiga nätter. Maj och juni anser många vara den bästa tiden att måla i.

Vad kostar det?

Vad det kommer att kosta för just dig är svårt att säga. Det beror framförallt på vilken färg du köper och hur stort hus du har. Har du ett stort hus och du köper högkvalitativ färg kan det kosta uppemot 30 000 att göra jobbet. Har du ett mindre hus, och kanske inte köper den bästa färgen, kan det kosta under 10 000 kronor. Anlitar du en målare för att göra det betalar du även för arbetskostnaden – inte bara materialen. Samtidigt blir ju materialen ofta billigare när en firma köper in dem.

Vilka förberedelser behöver jag göra?

Att måla om en fasad kräver visst förarbete. Till exempel behöver du täcka över dörrar, fönster och annat som du vill skydda, till exempel altan och uteplats. Tänk också på att skydda växter och rabatter innan du påbörjar målandet. Hur mycket förarbete som krävs därefter beror på fasadens skick. Om fasaden har fått angrepp från mögel och/eller alger behöver detta tas bort med mögeltätt. Därefter skall flagnad färg skrapas och sprickor spacklas. Kontrollera sedan om färgen du ska använda kräver en grundmålning först. I sådana fall behöver det göras innan den ”riktiga” färgen kan appliceras.

Vad bör man tänka på när man målar?

Förutom att vara förberedd och att ha rätt utrustning, finns det vissa saker man kan tänka på under själva målningen. Till exempel är det viktigt att du tydligt läser instruktionerna för den färg du ska använda dig av. Andra tips är att måla uppifrån och ner och se till så att färgen verkligen täcker allt, och att arbeta med både penslar och roller. Vissa använder sig av en färgspruta, men det ställer också högre krav på att man skyddar omgivningen ordentligt.

Läs mer om målning på denna sida: www.målarevallentuna.nu.

27 Apr 2017