Dags att sätta färg på betongen?

När miljonprogrammet genomfördes fick Sverige ett nytt husbestånd vars like aldrig tidigare skådats på våra breddgrader. Även om hus av betong, och även höghus, byggts redan på 50-talet i Sverige så var miljonprogrammet något helt nytt. Under tio år byggdes en miljon bostäder i Stockholm, Göteborg, Malmö och flera andra städer. En stor del av dessa hus var höghus, men inte alla. Många var byggda i betong, men inte alla.

Miljonprogrammet visar på större variation än man tror, även om det framför allt kännetecknas just av råa betongfasader, särskilt i ytterkanterna av områdena. Tanken bakom detta var att betongen skulle bilda ett slags skyddsvall mot de motorleder som ofta gick förbi precis utanför. Inne i själva bostadskvarteren var det dock vanligt med putsade fasader i olika färger, och även tegelfasader.

Inte alls så dåliga som sitt rykte

Miljonprogramsområdena har fått mycket kritik för att de är själlösa och människofientliga, men de som ropar högst har antagligen aldrig bott i ett av dessa områden. Faktum är att miljonprogrammets lägenheter generellt är av god kvalitet, och de blir mer och mer eftertraktade. Dock är flera av dem i dåligt skick, eftersom det har slarvats med underhållet i många områden. Detta håller dock på att ändras, och de närmaste åren kommer en stor del av miljonprogrammets hus att rustas upp.

Betongfasader blev vanligare och vanligare

Det var framför allt mot slutet av byggperioden som prefabricerade betongelement började användas direkt på fasaderna, och dessa hus ger generellt ett ganska trist intryck, mycket beroende på att de underhållits dåligt och blivit missfärgade. Med ny teknik är det dock möjligt att i och med renovering måla fasaden och samtidigt förstärka husens skalskydd, något som planeras i flera områden. Många är nog de människor som drömt om att dessa hus skulle kunna få lite färg och lätta upp utsikten en gråkall novembermorgon, när husen går i samma nyans som himlen.

Goda utsikter för målare i Stockholm

I Stockholm kommer det att krävas en armé av målare för att måla de enorma betongfasaderna i Tensta, Rinkeby, Hjulsta och så vidare. Att bli målare i Stockholm i dessa dagar är med andra ord ett säkert kort om man vill ha trygg anställning under många år framöver. Det ska ju inte bara målas i samband med renovering, samtidigt står Stockholm mitt i en byggboom som vi antagligen inte sett maken till sedan just miljonprogrammet byggdes. Alla dessa bostäder ska målas, och det kommer till och med att kräva fler målare än vad det finns i nuläget.

Alla är inte nöjda

Trots att många välkomnar att de gråa fasaderna i miljonprogrammen får lite färg, finns det de som inte är lika entusiastiska. Det finns många människor som dyrkar den ”råa skönhet” som finns i betong. Mycket av 1900-talets främsta arkitektur bygger just på styrkan och kraften i en blottad betongfasad, eftersom den demonstrerar den kraft som finns inneboende i betongen.

Att måla och försöka ”försköna” betongen är förljuget, anser de som är kritiska till  att måla fasader på betonghus, och vi tycker nog att det kan finnas en poäng där. Viktigt är att husen inte målas i glättiga färger utan sobert, med respekt för miljön och för betongen själv. Alltför starka färger kan på så stora ytor som det rör sig om bli alldeles för iögonfallande. Bättre då att måla ljust och lätt och med små medel skapa variation i ytterstaden.

För tips och inspiration, besök https://www.målarestockholm.biz.

30 Jan 2019