Dags att måla om taket?

Visste du om att du kan måla om tegelpannor på ditt tak? Har du haft ditt tak i 20,30 år och inte har renoverat det på ngåot sätt är det faktiskt ingen dum idé att måla om det. Du får ett tak med längre hållbarhet om du väljer att måla om det. Det du kan göra är att ge dig upp på ditt tak och se över det. Du kan samtidigt som du är uppe på taket passa på att njuta av utsikten.

Finns det någon tegelpanna som behöver ersättas? Hur ser isoleringen ut? Finns det någon funktion på taket som fattas? Du behöver till exempel en takstege, infästningar till livlinor och takbrunn på ditt tak. Sedan kan det vara bra idé att se över skicket på dina takstolar när du ändå är där uppe. Och när du är där bör du också tänka på säkerheten främst. Har du säkerhetslina? Har du en hjälm som skyddar det viktigaste om du nu skulle stupa ned med huvudet före?

När du är uppe på taket och njuter av utsikten kan du kontrollera om färgen är till belåtenhet. Har du tröttnat på den kan det vara en bra idé att måla om det. Beroende på vad du har för tak kan du gott och väl måla om det. Har du tegelpannor, eller betongpannor kan du mycket väl måla om det. Har du ett plåttak kan du definitivt måla om det. Svårare är det med ett papptak. Det kan du så vitt vi vet inte måla om.

Så målar du om ditt tak

Som när du målar om annat, bör du tvätta rent det du ska måla. Ta bort all gammal och flagnad färg för att den nya färgen ska fästa. Avlägsna allt som liknar rost (plåttak), smuts, mossa och liknande som inte ska vara där. Har du rost kan du skrubba bort det. Du kan till och med ta med sandpapper om smutsen inte vill lossna. När ytan sedan har blivit ren kan måla med en grundfärg – och givetvis måste du använda en färg som är till för plåttaket eller tegelpannorna. När grundfärgen sitter, kan du sedan måla i den färg som du önskar. Detta bör du göra några gånger för bästa resultat.

Anlita ett professionellt företag för bästa resultat om du är det minsta osäker. När det kommer till tak vill du antagligen att det blir så snyggt och bra som möjligt.

17 Apr 2018