Blanda till egen betong inte så svårt

Har du någon gång blandat din egen betong? Det är inte så svårt, om du bara har ett hum om hur du ska gå till väga. Det första du kommer att behöva är en tombola som blandar till alla material som du ska sätta samman i din egen betongdeg. Du kommer att behöva cement, sand, makadam och vatten. Svårare än så är det inte.

Köpa eller hyra in en tombola

Först behöver du tombolan. I den häller du först i lite vatten. Sedan blandar du två delar sand, en del cement och en del makadam med vattnet. Ser det ut att vara för lite vatten, vänta en stund innan allt har blandats till ordentligt innan du häller på mer vatten. Det tar nämligen en stund innan vattnet har fördelats ordentligt i betongen. Låt tombolan i stället gå runt i minst tio minuter. När den har gjort det, häller du ut innehållet i en skottkärra. Spola sedan tombolan ren när du väl har tömt den.

Vill du hellre använda färdig grovbetong?

Vill du använda färdigblandad grovbetong? Det kan du mycket väl göra. Då behöver du ingen tombola, men väl en betongblandare och en stor hink. Häll först i en säck med grovbetong i hinken. En säck med 25 kilogram grovbetong ger ungefär 13 liter färdig betong, som du blandar med vatten. Häll först torrbruk i en murarhink och häll i 3 liter vatten. Använd en borrmaskin med en turboblandare och blanda till betongen i hinken under tio minuter

Inte alla kan förvara stora maskiner hemma

Nu är det ju sällan som man har hemma en tombola. Då kan man hyra en sådan istället för att köpa en. En tombola går på mellan 2200 till 2600 kronor, inte så dyrt, men var ska du ställa den när du har använt den färdigt? Inte alla har det utrymmet för att ha stora maskiner stående. Därför kan det vara praktiskt att hyra en i stället för att köpa en och sedan oroa sig över var den ska stå. Och vad gör du sedan om du bara använder den en gång?

Betong mycket användbart byggmaterial

Betong är ganska underskattat byggmaterial. Det är synd. Eftersom betongen är formbart, och när den väl har stelnat, håller den nästan hur länge som helst. Den kan du dessutom laga ifall den får sprickor i sig. Du kan måla den i vilken färg som helst. Du kan mura en öppen spis med betong, eller varför inte en egen utegrill? Är du noga med betongen kan det bli hur snyggt som helst. Betongen kan du även göra vad som helst med, varför inte snygga figurer som du har i trädgården eller i stället för stenar som avskiljare i rabatterna?

15 Feb 2018