Är din elektriker i Uppsala behörig?

Där man förr inom hantverks- och byggbranschen såg en stor andel svarta jobb så ser man idag knappt några. Rot-avdraget infördes med en tanke på att minska dessa och där man gav privatpersoner en chans att få ett billigare pris subventionerat av staten så fanns det heller ingen anledning till att anlita en snickare, en elektriker eller exempelvis en målare svart längre. Det här har också lyckats och idag anser vare sig privatpersoner eller företag att det finns något värde i att överväga svartjobb.

Där har vi således en stor fördel som rot-avdraget kommit att föra med sig; men det finns även en väldigt oroväckande del som kommit lite i bakvattnet och som är nog så allvarlig – om inte värre – än vad dessa svarta jobb var. Ökningen av fuskjobb har nämligen varit väldigt stor i och med att rot-avdraget blev möjligt att använda och framförallt är denna trend något som bär en storstadsstämpel på sig.

Fuskjobben och spåren av dessa har nämligen varit extra påtagliga i våra större svenska städer och bor man i en sådan så ställs det lite extra krav på sin egen förmåga att undersöka innan man skriver på ett kontrakt med ett företag för en renovering, en tillbyggnad, en nybyggnation eller något annat projekt som inkluderas av rot-avdraget. I vissa fall mer än andra då följderna av ett fuskjobb kan bli mer ödesdigra där.

Missförstå oss rätt här; ett fuskjobb utfört av en anlitad hantverkare är alltid oacceptabelt – men följderna av ett jobb utfört av en elektriker som saknar behörighet kan trots allt vara betydligt värre än vad ett motsvarande jobb utfört av en målare är.

Anlitar man exempelvis en elektriker för att dra el till sitt nya hus i Uppsala och där denna fuskar eller saknar behörighet så kan detta innebära en eldsvåda och en ren livsfara. Ett fuskjobb av en målare innebär en extra kostnad; något som i sak är jobbigt, men det handlar trots allt inte om någon fara för livet hos de personer som bor i huset i fråga. Hur ska man då göra för att säkerställa kvaliteten hos en elfirma i Uppsala och verkligen se att denna gör ett korrekt jobb? Vi förklarar nedan!

Undersök din elektriker i Uppsala

Det finns tyvärr inga facit kring hur man säkerställer kvaliteten hos en elektriker; men däremot så finns det några tips som kan vara användbara i frågan om att hitta rätt. Vi kan räkna upp några av dessa nedan och – återigen – dessa är extra viktiga att lägga på minnet om du bor i en större stad – Uppsala, Stockholm och Göteborg.

  • Behörighet. Det självklara – tyvärr. Det kan kännas konstigt att man måste fråga om ett yrkesbevis och certifikat, men detta är något som måste ske.
  • Referenser. Se till att ringa tidigare kunder som denne elektriker utfört jobb hos i Uppsala. Finns det inga sådana så är detta förmodligen ett tecken på hur skicklig denne är.
  • Priset. Att priset är billigt tack vare rot-avdraget innebär att du kan – och har råd – att välja bort de absolut billigaste offerterna. Ett alltför lågt pris kan mycket väl vara ett sätt för en oseriös firma att locka till sig nya kunder. På samma sätt ska du heller inte välja den dyraste elektriker du hittar i Uppsala – välj någon i mellanskiktet.
18 May 2022