Anlägga ett betonggolv

Uppdaterad: 12 februari 2021

I Stockholm blir det alltmer populärt att gjuta betonggolv i lägenheten och sedan göra en golvslipning för att få en blank och hållbar yta. Ofta kan detta kombineras med golvvärme för ett vackert, modernt golv som är skönt att gå på även den kallaste vinterdag. Golvslipning och anläggning av betonggolv kräver lite mer av utföraren än en vanlig golvslipning i Stockholm av trägolv, därför är det bäst att överlåta jobbet till en professionell hantverkare med erfarenhet av betonggolv. I Stockholm fins många golvläggare och golvslipare som kan betonggolv och har den rätta utrustningen.

Slipa betong golv

Gjut nytt

Under golven i Stockholms lägenheter finns oftast ett rågolv av betong. Att bara slipa den betongen och försöka få en bra yta är dock inte att rekommendera, den är ofta ojämn och ganska ful. Istället gjuter man en ny yta med lättbetong som sedan slipas för att få en fin lyster.

Varmt och vackert

Vill man ha ett varmt golv kan man lägga in golvvärme. Då läggs värmeslingor ut över hela golvet innan betongen hälls på. Golvvärme får bara installeras av en behörig elfirma, det är alltså ingenting som din golvläggare kan göra samtidigt sm han gjuter golvet. Däremot kan han säkert rekommendera en bra elektriker, kanske någon som han brukar anlita vid anläggning av betonggolv.

Vill du ha en speciell färg på betongen går det också att ordna, då färgas betongen in med pigment innan gjutningen. Resultatet kan bli verkligt anslående, det gäller att veta att man verkligen kommer att gilla färgen även efter några år, för när golvet väl ligger där går det inte att ändra.

Golvslipning på betonggolv

När det är dags för slipning av golvet krävs lite speciella maskiner, vanligtvis en diamantslip. Efterbehandlingen skiljer sig också åt från behandling av trägolv, man använder ofta specialframkallade polermedel som läggs på och poleras i flera lager. Återigen är det här inget man bör pyssla med själv utan det är bästa tt anlita en expert.

Ett slipat betonggolv håller i princip hur länge som helst och kräver knappt något underhåll, förutom dammsugning och våttorkning för att bli av med fläckar. Det är betydligt lättare att hålla dammfritt än ett trägolv, och motverkar dessutom dammbildning på ett effektivt sätt.  Om det finns nån nackdel med betonggolv kan det vara att det ju blir väldigt hårt, tappar man något ömtåligt på det går det ofelbart sönder.

Ett vackert slipat betonggolv i vardagsrummet i lägenheten eller villan är ett utmärkt sätt att skänka lite originalitet och flärd till sitt boende. Kombinerat med värme är det kanske det ideala golvet.

lägga betonggolv

22 Dec 2017